Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 20, 2006

ΙΔΟΥ Η ΠΟΛΙΣ





Στη μακρόχρονη πορεία της η Θεσσαλονίκη ζει τα τελευταία χρόνια δυο μείζονες αλλαγές:
1. Τη μετατροπή της, μετά το 1989, από "ακριτική" σε πόλη με ευρεία βαλκανική και ευρωπαϊκή ενδοχώρα.
2. Τη διαμορφούμενη, στις μέρες μας, νέα αρχιτεκτονική της Ευρώπης με το κέντρο βάρους στις πόλεις και τις περιφέρειες και με έντονο τον ανταγωνισμό μεταξύ τους.
Νέες προοπτικές και δυνατότητες, νέα προβλήματα και εμπόδια. Τις πρώτες ακόμη δεν τις αξιοποιήσαμε, τα δεύτερα παράγονται και από δικές μας ανεπάρκειες. Και κυρίως από την απουσία οράματος, σχεδίου και πρότασης για την προοπτική της πόλης.
Αν πρέπει σε πολλά να κριτικάρουμε και την κυβερνητική πολιτική -και σαφώς πρέπει-, όμως, για την έλλειψη οράματος και σχεδίου ο πρώτος που έρχεται στο μυαλό του Θεσσαλονικιού είναι ο δήμαρχος και η παράταξη που επί 16 χρόνια "πιλοτάρει" την πόλη.
Δε θα μηδενίσω, δε θα πω ότι οι νυν διοικούντες είναι ανίκανοι, ότι "δεν έκαναν τίποτα". Θα ισχυριστώ κάτι, ίσως βαρύτερο: Αν και προσπάθησαν, αποδείχτηκαν λίγοι για τη Θεσσαλονίκη.
Γιατί:
Α. Απέτυχαν να διαχειριστούν αποτελεσματικά τα ζητήματα της πόλης αρκούμενοι σε έναν περιθωριακό και συχνά καταγγελτικό ρόλο απέναντι στην κεντρική εξουσία.
Β. Απέτυχαν να ενώσουν τους Θεσσαλονικείς και να τους εμπνεύσουν τη συμμετοχή σε έναν θεσμό που από τη φύση του είναι ο πλησιέστερος στον πολίτη.
Γ. Απέτυχαν να δώσουν όραμα και προοπτική στην πόλη σε μια περίοδο που και αναγκαίο ήταν και δυνατότητες υπήρξαν.
Και η αντιπολίτευση; Σύσσωμη δηλώνει ότι η αλλαγή της διοίκησης και η χάραξη μιας άλλης πορείας είναι επιτακτική ανάγκη. Κι όμως, ο Θεσσαλονικιός, αδιάφορος σε μεγάλο βαθμό (βλέπε και πρόσφατες μετρήσεις), απογοητευμένος ίσως και από την αντιπολίτευση -τη μείζονα κυρίως, που φάνηκε σχεδόν ανύπαρκτη-, φαίνεται να είναι έτοιμος να μετατρέψει τις επόμενες δημοτικές εκλογές σε περίπατο του νυν δημάρχου.
Εκτός, αν…
Αυτά τα "εκτός αν" δεν είναι πολλά. Θα 'λεγα ότι είναι ένα: Η συνεννόηση και η προγραμματική συνεργασία όλων εκείνων των δυνάμεων που συμφωνούν στις παραπάνω διαπιστώσεις και είναι ώριμες για γενναίες κινήσεις. Στις δημοτικές εκλογές παίζεται πολύ συγκεκριμένα η τύχη και η προοπτική της πόλης, κι όχι το σύνολο της πολιτικής της κυβέρνησης και των κομμάτων.
Ο κ. Φατούρος, μη όντας υποψήφιος ο ίδιος, έχει πολλές δυνατότητες να πάρει πρωτοβουλίες με αυτοδιοικητικά και όχι κομματικά κριτήρια, με σοβαρότητα και με στάση που θα πείθει και τους δικαιολογημένα επιφυλακτικούς για την ειλικρίνειά της.
Ο κ. Τ. Κουράκης και η παράταξη "Θεσσαλονίκη των πολιτών και της οικολογίας" οφείλουν να προσέλθουν στον διάλογο με αυτοπεποίθηση, θετική διάθεση και με τα προγραμματικά στοιχεία που δείχνουν τις ευαισθησίες και τις ιδιαιτεραιότητες της παράταξης.
Ο κ. Σαχίνης και η παράταξη "Θεσσαλονίκη τώρα" που συγκεντρώνει αξιόλογα πρόσωπα οφείλουν να αναθεωρήσουν βιαστικές αρνήσεις. Εξάλλου, ο κ. Σαχίνης (Αγγελιοφόρος 9/2/02) δήλωνε για την περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ θα αποφάσιζε να στηρίξει την παράταξή του: "Όσοι πιστοί προσέλθετε…Τους περιμένουμε στο τραπέζι του διαλόγου με βάση την ιδρυτική διακήρυξη". Το τραπέζι του διαλόγου στήθηκε. Η πόλη αναμένει και τη "Θεσσαλονίκη τώρα".
Είναι ώρα, λοιπόν, όλοι οι παραπάνω, αλλά και άλλοι που βλέπουν θετικά μια τέτοια προσπάθεια, να συναντηθούν για να συζητήσουν σοβαρά και υπεύθυνα. Να διερευνήσουν τη δυνατότητα να καταλήξουν σε μια συμφωνία με βάση προγραμματικά στοιχεία, αυτοδιοικητικά κριτήρια, και με πρόσωπα που να εγγυώνται τη συνέπεια στην υλοποίηση της ενδεχόμενης συμφωνίας.
Παράλληλα, οι πολιτικές δυνάμεις που έχουν διακηρύξει τη θέλησή τους για αλλαγή στην αυτοδιοικητική πορεία της Θεσσαλονίκης οφείλουν να συναινέσουν με γενναιότητα σε μια τέτοια προσπάθεια, μακριά από άγονες περιχαρακώσεις και διαθέσεις κομματικών καταγραφών.
Όλοι έχουμε ευθύνες για το αύριο της πόλης. Ας τις αναλάβουμε τώρα, αντί να αναζητάμε μετά τους λόγους και τους αίτιους της ήττας.
Τέλος, θεωρώ ότι οι Θεσσαλονικείς θα αξιολογήσουν θετικά ένα τέτοιο εγχείρημα. Οι εμπειρίες του 1986 και του 1990 στηρίζουν αυτή την εκτίμηση. Ιδού η Θεσσαλονίκη…
Νίκος Φωτίου
εκπαιδευτικός
μέλος της δημ. κίνησης
"Θεσσαλονίκη των πολιτών και της οικολογίας"

Δεν υπάρχουν σχόλια: